Hematologia

Reserva amb el teu especialista

Dr. Callis de Nadal, Manel

Expert en Hematologia Oncològica

Núm. col·legiat: 080808256

Natural de Barcelona, Llicenciat en Medicina i Doctorat a la Universitat de Barcelona, especialista en Hematologia. Residència en Medicina i Fellowship en Hematologia-Oncologia a la Universitat d'Iowa (USA). Certificat pels Boards Americans de Medicina, Hematologia-Oncologia. Professor Associat de medicina a la Universitat de Barcelona. Vicepresident de la Societat Catalana d'Hematologia. Cap Clínic de l'Hospital Universitari de Bellvitge i de l'Institut Català d'Oncologia. Cap Clínic d'Hematologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. Consultor d'Hematologia de l'Hospital General de Catalunya.

Dra. Subirà Caselles, Maricel

Experta en Hemostàsia i Hemoteràpia

Núm. col·legiat: 080829471

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Especialista en Hematologia i Hemoteràpia, MIR a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Postgrau de capacitació en patologia trombòtica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra. En la actualitat es cap del Servei d’hematologia i hemoteràpia. Idcsalud Hospital Universitari Sagrat Cor. Banc de Sang i Teixits – Catalunya Central. Metge adjunt hematologia i hemoteràpia. Hospital Dos de Maig i Hospital Sant Juan Despí Moisès Broggi, Consorci Sanitari Integral. Ha assistit a nombrosos congressos entre els que destaquen Reunións Nacionals de la Asociación Española de Hematología i Hemoteràpia. Congres de la European Hematology Association. Es Membre docent de l’assignatura d’Hematologia i Hemoteràpia dels cursos de preparació de l’examen MIR realitzats pel Institut Barcelona d’aprenentatge en Ciències de la Salut i ponent en diferents congressos a nivell nacional e internacional.

Què és l’hematologia?

L’hematologia és la branca de la ciència mèdica que s’encarrega de l’estudi dels elements formes de la sang i dels seus precursors, com també dels trastorns estructurals i bioquímics d’aquests elements que poden conduir a una malaltia.

L’hematologia comprèn l’estudi de l’etiologia, el diagnòstic, el tractament, el pronòstic i la prevenció de les malalties de la sang i del òrgans hemolinfoproductors.

Què tractem?

El paquet cel·lular, el perfil o l’estat sanguini, el qual inclou:

Recompte d’eritròcits (i valor hematòcrit)
Recompte de leucòcits
Determinació d’hemoglobina
Velocitat de sedimentació globular (VSG)
Fórmula leucocitària (recompte diferencial deleucòcits)

Les malalties hematològiques més comunes:

Anèmia
Trombocitèmia primària
Leucopènia
Policitèmia
Trombocitopènia
Hemofília

Tractaments

Comptem amb un grup d’hematòlegs especialitzats en el diagnòstic, tractament i seguiment de diverses malalties hematològiques entre les quals destaquen:

Alteracions de les hematies (anèmies i poliglobúlies)

Malalties benignes de la sèrie blanca (leucopènies), trastorns de les plaquetes (trombopènies i trombocitosis), trastornshemorràgics adquirits o congènits, trombosi i trombofília, i alteracions del metabolisme del ferro (hemocromatosis).

Coagulació de la sang (INR)

També podem oferir la nostra experiència en el control de la IRN (Ràtio Normalitzada Internacional),per via capil·lar. Aquesta ràtio expressa el temps que tarda a coagular la nostra sang en relació a una persona que no prengui anticoagulants.

El Sintrom (acenocumarol) és un tractament medicamentós que té com a objectiu la descoagulació del pacient amb risc de tromboembolisme.

En base al resultat de la INR, el metge hematòleg elabora una pauta de Sintrom ajustada a cada pacient.

Malalties de la sang de la dona gestant

Durant la gestació es produeixen una sèrie de canvis fisiològics en el cos de la dona que el preparen per al moment del part.

Aquests canvis a vegades es manifesten en forma d’anèmia, leucopènia o trombopènia, i en alteracions de la coagulació.

Preguntes freqüents

Entre quins valors terapèutics d’INR s’ha d’estar?
El més habitual és entre 2 i 3, però depèn de la malaltia del pacient.
Quan cal prendre el Sintrom? Si t’oblides d’una presa, cal prendre’l de seguida?
El Sintrom s’ha de prendre sempre a la mateixa hora, fora dels àpats, abans o després de sopar. Es té un marge de 4 h per prendre-se’l. Si passa més d’aquest temps, cal esperar fins l’endemà.
Quins pacients poden ser tractats amb Sintrom?
El Sintrom es pot prendre en casos de fibril·lacions auriculars, pròtesi aòrtica i tromboembolismes.
Quins aliments interfereixen amb el Sintrom?
Aliments rics en vitamina K: col, cols de Brussel·les, bròcoli, castanyes, moniato, verdures de fulla verda, xocolata, torrons i massapans. L’alcohol en general també hi interfereix.
Quins són els símptomes de l’anèmia?

Pot ser que hom no noti que té anèmia, ja que se sol desenvolupar lentament i els símptomes poden ser lleus. De fet, és possible que no es notin fins que l’anèmia empitjori. A mesura que això passa, hom pot:

  • Sentir-se dèbil i cansar-se amb més facilitat.
  • Trobar-se marejat.
  • Estar de mal humor.
  • Tenir mal de cap.
  • Estar pàl·lid.
  • Respirar amb dificultat.
  • Tenir dificultats de concentració.