Al·lergologia
Reserva amb el teu especialista
Dra. Quarta, Silvia
Experta en Al·lergologia i Immunologia.
Núm. col·legiat: 080856300
Metge Especialista en Al·lergologia i Immunologia Clínica Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Roma (Itàlia). Especialista en Al·lergologia i Immunologia Clínica per la Universitat de Roma (Itàlia). Investigadora en el projecte d'investigació sobre l'al·lèrgia alimentària induïda per cofactor, realitzat amb l'equip d'Al·lergologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Autora de nombroses publicacions científiques d'Immunologia Clínica i Al·lergologia. Ponent en congressos nacionals i internacionals.
¿Quan anar a un al·lergòleg?
L’al·lèrgia és la malaltia més comuna del sistema immunitari. Consisteix en una reacció inflamatòria davant d’agents inofensius presents a l’aire inhalat (pol·len, pols, floretes), a les mascotes, als aliments i als fàrmacs.
Una persona pot desenvolupar una al·lèrgia (o més d’una) a qualsevol edat i els símptomes que pot tenir són molt variables: ulls vermells, picor i congestió nasal, esternuts freqüents, tos, nàusea, diarrea, picor oral, picor cutània, urticària (aparició a la pell de favons vermells que piquen). Tenir només un d’aquests símptomes, a qualsevol edat i en qualsevol època de l’any (no només a la primavera), representa un motiu vàlid per sotmetre’s a una visita al·lergològica.
Proves
Proves cutànies (bateria d’inhalants i aliments)
Proves epicutànies (bateria de contactants)
Estudi en vitro (anàlisi de sang)
¿Com es tracta l’al·lèrgia?
L’al·lergòleg, després d’una sèrie de proves i preguntes precises, és capaç, en la majoria dels casos, d’identificar l’agent responsable de la reacció al·lèrgica. Sempre que sigui possible, recomanarà al pacient que eviti l’agent en qüestió, aconseguint la desaparició completa dels símptomes.
Tot i això, moltes vegades, com en el cas de l’al·lèrgia als àcars de la pols, és pràcticament impossible evitar completament l’exposició a l’al·lergen responsable. La tasca de l’al·lergòleg, en aquests casos, és prescriure un tractament adequat a base d’antihistamínics i esprai nasals, perquè el pacient estigui asimptomàtic fins i tot en presència de l’al·lergen implicat.
Si, malgrat un tractament adequat, no s’obté la remissió dels símptomes, l’al·lergòleg pot recórrer a un tractament personalitzat, la immunoteràpia específica, també coneguda com a vacuna.
La immunoteràpia específica és un tractament dissenyat per modular la resposta immune del pacient, fent-ho capaç de tolerar l’agent responsable de la reacció al·lèrgica.
¿Què són els panal·lèrgens i les reaccions creuades?
Algunes proteïnes al·lergògenes del pol·len també es troben en aliments d’origen vegetal com fruites i verdures. Això significa que una persona al·lèrgica a una d’aquestes proteïnes, conegudes com a panal·lèrgens, pot tenir una reacció al·lèrgica tant en inhalar un pol·len com en ingerir un aliment.
Els panal·lèrgens no només abunden al món vegetal. Per exemple, s’ha identificat un panalergen comú als àcars de la pols domèstica i als crustacis.
Això explica per què un pacient al·lèrgic al pol·len de gramínies pot experimentar picor oral en menjar meló o perquè un pacient al·lèrgic als àcars de la pols pot tenir molèsties gastrointestinals després d’ingerir crustacis. Aquestes són les anomenades “reaccions al·lèrgiques creuades.”
El panal·lergen més comú a l’àrea mediterrània és la LTP (proteïna transportadora de lípids) que, en ser termoestable i gastroresistent, no es degrada amb els processos de cocció i digestió, per la qual cosa es fa responsable de reaccions sistèmiques de vegades molt greus.
És realment important avaluar, mitjançant tècniques de diagnòstic molecular, si estem davant d’una sensibilització davant d’un panalergen. Tenir aquesta informació permet a l’al·lergòleg oferir al pacient una ajuda personalitzada, basada en recomanacions mirades i en immunoteràpies altament específiques.
Preguntes freqüents
Què és l'asma?
Què és la rinitis al·lèrgica i la rinoconjutivitis?
Què són les atòpies?
Són la dermatitis atòpica, la dermatitis de contacte, les urticàries i els angioedemes, els quals es manifesten amb inflor a les parpelles i als llavis, entre d’altres.
Quins tractaments tenen les al·lèrgies?
També existeix la immunoteràpia o vacunes per a l’al·lèrgia, en què s’injecten petites dosis de pol·len o d’àcars.
Com actuen els antihistamínics?
Com puc alleujar la congestió nasal?
La informació present a la web no reemplaça si no complementa la relació metge-pacient. En cas de dubte consulti amb el metge de referència. Alguns dels productes i proves diagnòstiques requereixen prescripció mèdica.