Reumatologia
Reserva amb el teu especialista
Dr. Ramírez García, Julio
Especialista en Fibromiàlgia i Artritis Reumatoide
Núm. col·legiat: 45205
Llicenciat en Medicina i cirurgia per la Universitat de Sevilla. Especialització en Reumatologia a l'Hospital Verge del Rocío, Sevilla. Màster en espondiloartropaties per la universitat europea de Madrid. Membre de la unitat d'Artritis de l'Hospital Clínic (Barcelona) i part activa de la unitat d'investigació des de 2009. Especialista en ecografia múscul-esquelètica i biòpsies sinovials. Àmplia experiència en assistència i investigació en artropaties inflamatòries, especialment artritis psoriàsica i espondiloartropaties. Experiència investigadora amb diverses publicacions i ponències en congressos internacionals en el camp de l'artritis, ecografia i biòpsia sinovial. Moderador en fòrum per a pacients "forumclinic" (2010-2013).
Quan acudir al reumatòleg?
La reumatologia és l’especialitat mèdica encarregada de l’estudi, diagnòstic, tractament i prevenció de les malalties que afecten l’aparell locomotor i els teixits connectius, abastant articulacions, músculs, tendons i ossos. Se centra en trastorns no quirúrgics i pot abordar des de malalties comunes com l’artrosi fins a malalties autoimmunes més complexes com el lupus o l’artritis reumatoide.
El tractament en reumatologia inclou visites personalitzades per a avaluar les necessitats específiques de cada pacient, tractament medicamentós per a alleujar el dolor i controlar la inflamació, ecografia múscul-esquelètica com a eina diagnòstica i terapèutica, infiltracions locals amb esteroides per a tractar el dolor localitzat, així com un control i seguiment continu per a garantir l’evolució favorable de la patologia reumàtica i prevenir complicacions.
És important acudir al reumatòleg quan es presenten símptomes com a dolor persistent en les articulacions, rigidesa articular, inflamació, pèrdua de mobilitat o feblesa muscular, especialment si aquests símptomes afecten la qualitat de vida o limiten les activitats diàries. La detecció i tractament precoç de les malalties reumàtiques és clau per a millorar el pronòstic i mantenir la funcionalitat de l’aparell locomotor.
Quines malalties tracta?
Artroplàsties degeneratives
- Artrosi
- Osteoartrosi
- Espon..
Artroplàsties inflamatòries
- Artritis reumatoide
- Artritis psoriàsica
- Artritis reactiva…
Malalties sistèmiques
- Lupus
- Esclerosis sistèmiques
- Síndrome de Sjörgren
- Vasculitis..
Reumatismes del teixit tou
- Bursitis
- Tendinitis
- Fibromiàlgia
- Lesió del disc intervertebral..
Patologia del Metabolisme
- Osteoporosi
- Osteomalàcia
- Condromalàcia rotular..
Malalties congènites
- Síndrome d’hiperlaxitud articular
- Síndrome de Marfan..
Malalties metabòliques
- Hemofília
- Amiloïdosi
- Febre mediterrània..
Trastorns neurovasculars
- Articulació de Charcot
- Síndromes compressives..
Recomanacions al pacient reumàtic
- Realitzar exercici físic moderat
- Utilitzar calçat amb sola gruixuda
- Prendre el sol per augmentar la vitamina D
- Portar una dieta sana i equilibrada
- Dormir totalment estirat
- Asseure’s en cadires amb el respatller rígid
- Beure molt líquid
- Evitar el consum d’alcohol
- Dieta mediterrània
- Fer teràpies termals
Preguntes freqüents
L’artrosi és una malaltia de gent gran?
Tot i que la seva freqüència augmenta a mesura que avancem en els grups d’edat, no és infreqüent trobar gent de menys de 50 anys amb problemes articulars degeneratius.
És perillosa la cortisona?
Els medicaments derivats de la cortisona poden ser útils en la fase d’exacerbació de l’artritis o en certes complicacions. Poden administrar-se per via oral o, en el cas de l’artritis o l’artrosi, per via local (infiltracions). No obstant això, cal evitar prendre’n dosis elevades durant molt temps. Les infiltracions locals amb esteroides solen ser molt eficaces, encara que a vegades el seu efecte és temporal.
M’han dit que la fibromiàlgia és una malaltia psicològica. És cert?
No. Tot i que també hi ha factors psicològics i socials, la fibromiàlgia és una malaltia en la que influeixen molts factors físics i biològics. Estudis recents han demostrat alteracions funcionals en el cervell que demostren que el dolor que perceben els pacients és real.
Com es poden tractar les malalties reumàtiques?
Els tractaments per a les malalties reumàtiques depenen de les característiques del pacient i de la malaltia reumàtica específica que tingui. És important tractar el dolor que produeixen aquestes afeccions, però és vital tractar-ne l’origen.