Endocrinologia

Reserva amb el teu especialista

Dra. Delvado Mauro, Josefina

Especialista en Endocrinologia

Núm. col·legiat: 65582

Dra. Jermakova Latvijas, Olga

Especialista en Endocrinologia

Núm. col·legiat: 59083

Especialista en Endocrinologia i Nutrició en l'Institut Català d'Oncologia – l'Hospitalet de Llobregat. Amb formació en Medicina i Cirurgia per la Universitat Stradiņš de Riga i especialització en Endocrinologia i Nutrició a l'Hospital Universitari de Bellvitge, on va desenvolupar competències avançades en procediments com ECO-PAAF tiroidal i maneig de diabetis gestacional. Compta amb múltiples cursos d'actualització en àrees clau com a nutrició clínica, diabetis i obesitat, realitzats en centres de prestigi com SEEN i SET. La seva experiència científica inclou participació en projectes de recerca, com un estudi sobre factors pronòstics en la cirurgia bariátrica hipoabsortiva. És autora destacada en congressos internacionals, presentant recerques sobre cirurgia bariátrica i metabolisme ossi. Posseeix fluïdesa en quatre idiomes (espanyol, català, anglès, rus i letó), la qual cosa complementa la seva capacitat d'interacció en entorns multiculturals.

Reserva la prova diagnòstica que necessitis

Ecografía Tiroidea

Punción Tiroidea

Quan acudir a un endocrinòleg?

La endocrinología es la rama de la medicina que se ocupa de estudiar, diagnosticar y tratar las enfermedades que afectan a las glándulas encargadas de producir hormonas. Estas glándulas incluyen el hipotálamo, la hipófisis, la tiroides, las paratiroides, las glándulas suprarrenales, los ovarios y los testículos. Las hormonas son sustancias químicas que circulan por la sangre y tienen una función esencial en el organismo, ya que regulan procesos fundamentales como la reproducción, el metabolismo, el crecimiento, el desarrollo, el sueño, la alimentación y la lactancia.

Los trastornos hormonales pueden manifestarse de formas muy diversas y afectar a personas de cualquier edad. Entre las razones más comunes para acudir a un endocrinólogo se encuentran problemas en el control del azúcar en sangre, como en la diabetes; alteraciones en los niveles de colesterol o triglicéridos; dificultades para mantener un peso saludable, tanto por obesidad como por una pérdida de peso inexplicada; problemas relacionados con el funcionamiento de la tiroides, como el hipotiroidismo o el hipertiroidismo; síntomas asociados al síndrome metabólico, como presión arterial elevada o alteraciones en los niveles de glucosa; problemas óseos como la osteoporosis; y elevaciones en los niveles de ácido úrico que pueden provocar gota.

Si aparecen estos síntomas o se tienen antecedentes familiares de enfermedades hormonales, es fundamental consultar a un endocrinólogo. Este especialista evaluará las posibles alteraciones, determinará su causa y propondrá el tratamiento más adecuado para prevenir complicaciones y mejorar la calidad de vida.

Tractaments

Patologies tiroïdals:
Amb seguiment a la consulta i controls ecogràfics i, en cas necessari, punció d’agulla fina (PAAF) i control analític.

Diabetis:
Seguiment del pacient diabètic crònic i orientació en el debut diabetològic.

Diabetis gestacional:
Estudi i seguiment

Obesitat:
Control de pes mitjançant dietes equilibrades i personalitzades per l’endocrí juntament amb el nostre dietista.

Patologies endocrinològiques:
Seguiment i control

Preguntes freqüents

Què és el goll?

Anomenem d’aquesta manera l’augment de la mida de la glàndula tiroide, tant si hi ha nòduls com si no.

Quina funció té la glàndula tiroide?

Produeix, emmagatzema i allibera les hormones tiroïdals (T3 i T4) en el torrent sanguini. Si els nivells de les hormones tiroïdals a la sang són baixos, el cos funciona més lentament. Aquesta afecció s’anomena hipotiroïdisme. Si, en canvi, es té massa hormona tiroïdal a la sang, el cos treballa més ràpidament i es pateix hipertiroïdisme.

És freqüent tenir nòduls a la tiroide?

Els nòduls benignes de tiroide són molt comuns. La majoria són tan petits que no arriben a ser mai descoberts ni pel pacient ni pel metge.

Hi ha una relació entre la tiroide i la fertilitat?

Les alteracions tiroïdals tenen una important repercussió sobre la funció ovàrica, testicular i reproductiva. Les alteracions del cicle poden afectar a la periodicitat o a la quantitat de sagnat.

Com es prevé i es tracta la síndrome metabòlica?

Tot i que la síndrome metabòlica és una malaltia greu, se’n poden reduir els riscos de manera significativa baixant de pes, augmentant l’activitat física i seguint una dieta saludable per al cor, rica en grans integrals, fruites, verdures i peix.