Cardiologia
Reserva amb el teu especialista
Dr. Domingo Ribas, Enrique
Especialista en Cardiologia
Núm. col·legiat: 10643
Dr. Gual Santandreu, Miquel
Especialista en Cardiologia
Núm. col·legiat: 51035
Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb premi extraordinari de llicenciatura per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008-2014), unitat docent de l'Hospital Vall Hebron (Barcelona). Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona (2021), amb una tesi sobre l'impacte de la diabetis mellitus en la síndrome coronària aguda en el pacient ancià. Especialista en Cardiologia per l'Hospital Universitari de Bellvitge (2015-2020). Va realitzar un observership en la Critical Intensive Care Unit del UPMC Children's Hospital of Pittsburgh, Pennsilvània (2019). Especial interès en Cardiologia clínica i prevenció cardiovascular.
Dra. Iglesias, Mercedes
Especialista en Cardiologia
Núm. col·legiat: 61362
Dra. López Treviño, Marisol
Especialista en Cardiologia
Núm. col·legiat: 09593
Llicenciada en Medicina i Cirurgia General, i especialista en Aparell Circulatori per la Fundació Biscaia procardíacs (Bilbao). Actualment, cardiòloga en l'Institut Català de la Salut (ICS) i en "Amedics", amb experiència en la Cinquena de Salut "L’Aliança". Ha participat en múltiples estudis clínics relacionats amb la hipertensió, insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica. Compta amb nombroses publicacions en recerca cardiovascular i risc cardíac.
Dr. Rello Sabate, Pau
Especialista en Cardiologia
Núm. col·legiat: 50159
Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en Cardiologia, amb residència a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. Actualment, cardiòleg clínic en el mateix hospital, amb experiència en ecocardiogramas i proves d'esforç. Ha col·laborat en diversos projectes de recerca sobre insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica. Membre de diverses societats de cardiologia i professor col·laborador a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Reserva la prova diagnòstica que necessitis
Ecocardiograma - Doppler Color
Electrocardiograma
Holter ECG
Holter Presión Arterial
Ergometría. Prueba de esfuerzo
Quan acudir a un cardiòleg?
La cardiologia és l’especialitat mèdica dedicada a l’estudi de les malalties del cor, tant les orgàniques, que afecten les vàlvules, el miocardi o la circulació coronària, com les que fan referència als trastorns del ritme cardíac.
El cor és un òrgan muscular buit que funciona com una bomba, aspirant i impel·lint la sang, i té dues funcions principals, bombar sang venosa als pulmons per oxigenar-la i bombar sang oxigenada procedent dels pulmons a totes les parts del cos. Les malalties cardíaques poden afectar la circulació, el ritme o la funcionalitat general del cor i, en molts casos, és necessari realitzar proves específiques per diagnosticar-les i controlar-les.
Algunes de les proves més comunes són l’analítica de sang per avaluar els paràmetres cardiovasculars, la radiologia de tòrax per visualitzar l’estat del cor i els pulmons; l’ECG (electrocardiograma) per estudiar l’activitat elèctrica del cor; l’Ecocardiograma per obtenir imatges del cor i estudiar les seves estructures; i les Proves d’esforç per avaluar la resposta del cor a l’activitat física. En molts casos, els tractaments poden incloure medicaments anticoagulants com el Sintrom per prevenir la formació de coàguls i altres medicaments per regular el ritme o la pressió arterial, amb l’objectiu de millorar la salut cardiovascular i prevenir complicacions més greus.
És important acudir al cardióleg si es presenten símptomes com dolor al pit, dificultat per respirar, palpitacions, marejos, fatiga extrema o qualsevol altre senyal que pugui indicar un problema cardíac, així com per realitzar revisions preventives si es tenen factors de risc com hipertensió, colesterol elevat, diabetis o antecedents familiars de malalties cardíaques.
Què tractem?
- Infart
- Angina de pit
- Cardiopatia isquèmica
- Miocardiopaties
- Valvulopaties
- Arítmies
- Cardiopaties congènites
- Colesterolèmia
- Hipertròfia cardíaca
- Malaltia de Kawasaki
- Coartació d’aorta
- Hipertensió
- Malaltia cerebrovascular
- Revisió prequirúrgica
- Soplo cardiaco
Preguntes freqüents
Quines precaucions he de tenir després d’un infart?
Cal realitzar controls periòdics amb el cardiòleg; adoptar uns hàbits de vida saludables —dieta mediterrània baixa en sal i exercici moderat (natació, passejos diaris…)— i seguir el tractament medicamentós.
M'he de fer ECG de control?
Sí. A partir dels 40 anys, és recomanable fer-se un ECG anual.
Què és un stent?
És un dispositiu de forma cilíndrica o tubular d’ús intraluminal i intravascular, que es col·loca a l’interior d’una artèria coronària per mantenir-la permeable i evitar-ne el col·lapse després de la seva dilatació, desobstrucció o alliberament quirúrgic.
Què cal fer si es té dolor precordial?
Quins símptomes té l’infart?
Dolor en la zona precordial que s’irradia cap al coll o el braç esquerre, acompanyat de sensació d’opressió, ofec, angoixa, nàusees, sudoració profusa i mareig.
Quina diferència hi ha entre una angina de pit i un infart?
Quan es produeix una obstrucció en alguna artèria coronària, es redueix el flux de sang cap al cor i provoca l’angina de pit. Si aquest procés té lloc de forma brusca, per la formació d’un trombe dins de l’artèria coronària, apareix el que s’anomena síndrome coronària aguda, coneguda com infart de miocardi.