Aparell digestiu
Reserva amb el teu especialista
Dr. Garrigó Franco, Juan José
Especialista en Endogastroescopias i Colonoscopias
Núm. col·legiat: 07307
Llicenciat en Medicina i Cirurgia por la Universitat de Barcelona, especialitzat en aparell digestiu a l'Hospital Creu Roja. Expert en endoscòpia digestiva i patologia hepàtica, con títol d'especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Actualment, cap clínic del Servei Digestiu de l'Aliança i director del Servei de Patologia Digestiva a l'Hospital Universitari Sagrat Cor. Col·labora en endoscòpia d'urgència con l'Hospital General de Catalunya.
Dra. Mendez Bocanegra, Ángela
Especialista en Aparell Digestiu
Núm. col·legiat: 48662
Especialista en Aparell Digestiu amb sòlids principis ètics i excel·lent formació científica, destacant en treball individual i en equip. Des de 2016 fins a 2023, ha treballat en el Centre Mèdic Quirúrgic ServiDigest – Clínica del Pilar, realitzant diagnòstic i maneig de patologies digestives, proves endoscòpiques i elastografía hepàtica. La seva experiència prèvia inclou rols en clíniques i hospitals de Colòmbia, on va atendre patologies cròniques i urgències. Ha participat en recerques sobre elastografía hepàtica i qualitat en gastroscòpia, i és membre de diverses societats científiques, com la SEPD i la AEEH.
Quan acudir a un digestiu?
L’especialitat de l’aparell digestiu és la branca de la medicina que s’encarrega de diagnosticar, tractar i prevenir les malalties relacionades amb el sistema digestiu, que inclou òrgans com l’esòfag, l’estómac, els intestins, el fetge, el pàncrees i la vesícula biliar. Aquest sistema és fonamental per processar els aliments, absorbir els nutrients i eliminar els residus del cos. Les malalties de l’aparell digestiu poden aparèixer a qualsevol edat i els símptomes poden ser molt diversos. Alguns dels símptomes més habituals inclouen dolor o molèsties abdominals, alteracions en la digestió com acidesa, reflux o sensació de pesadesa, canvis en el trànsit intestinal com diarrea, restrenyiment o alteracions en la consistència de les deposicions, nàusees, vòmits o pèrdua de pes inexplicada, i alteracions a nivell hepàtic o biliar com icterícia, dolor al costat dret de l’abdomen o orina fosca.
Quan aquests símptomes apareixen de manera persistent o recurrent, és important consultar un especialista per aconseguir un diagnòstic adequat i evitar complicacions que poden afectar la qualitat de vida.
Les malalties de l’aparell digestiu inclouen trastorns en la zona maxil·lofacial, com úlceres aftoses, llavi leporí o càncer de boca. A l’esòfag es poden presentar afeccions com l’hèrnia de hiat, acidesa o esòfag de Barrett. A l’estómac, es poden diagnosticar úlceres gàstriques, pèptiques, duodenals, càncer d’estómac, indigestió o gastritis. Als intestins, es tracta la intolerància a la lactosa, la malaltia de Crohn, l’apendicitis o la colitis ulcerosa. En el recte, s’aborden problemes com fissures anals o hemorroides, i a l’intestí gros, trastorns com pòlips cancerígens, diarrea crònica i afeccions relacionades amb el còlon.
A més, també s’ofereixen tractaments per a patologies hepàtiques, pancreàtiques, vesiculars i dels conductes biliars. Es realitzen visites personalitzades per tractar molèsties d’estómac, mala digestió, reflux i per fer revisions preventives.
Tractaments
Fibrogastroscòpia
Amb la fibrosgastroscòpia es recullen mostres per fer biòpsies d’estómac i de l’intestí prim. També poden realitzar-se les tècniques següents:
Esclerosis de varius d’esòfag
Dilatacions estenosis esofàgiques
Dilatacions neumàtiques
Col·locació de baló intragràstric
Col·locació de pròtesis esofàgiques
Fibrocolonoscòpia
Amb la fibrocolonoscòpia es realitzen tècniques com ara:
Biòpsia de còlon
Polipectomia (extracció de pòlips de las paretsdel còlon)
Esclerosi de lesions sagnants
Dilatacions de lesions esclerosantspostquirúrgiques
Tatuatges amb tinta xinesa per al control i seguiment de lesions sospitoses
Preguntes freqüents
Tots els pòlips són malignes?
En principi, la majoria de pòlips detectats en revisions preventives són benignes.
Comporta algun risc la fibrocolonoscòpia?
En medicina, com en la vida diària, el risc zero no existeix. No obstant això, en la fibrocolonoscòpia el risc és mínim i està controlat pel personal assistencial.
Amb quina freqüència cal realitzar-se colonoscòpies?
Si no es tenen antecedents de pòlips o de càncer colorectal ni familiars de primer grau que n’hagin tingut, s’aconsella fer una revisió cada cinc anys. Si hi ha antecedents d’alguna mena és recomanable fer-se una revisió anual.
Quins són els símptomes d’alarma del càncer de còlon?
No hi ha cap contraindicació, sempre que s’utilitzi la protecció adequada. En principi no cal embenar, però això dependrà de la profunditat de les venes.
A qualsevol edat, es consideren símptomes d’alarma pels quals caldrà consultar amb el seu metge, el qual determinarà la conveniència de realitzar una colonoscòpia per descartar un possible CCR:
• Rectorràgia (sang a la femta)
• Pèrdua de pes sense causa justificada
• Anèmia ferropènica
• Dolor abdominal d’aparició recent
• Bony a l’abdomen
• Ganes de defecar sense poder fer-ho o fent-hoamb dificultat
• Dolor a l’anus en forma de punxada