Radiologia
Reserva amb el teu especialista
Dra. Del Amo Conill, Montserrat
Especialista en Ecografia Mamaria i Pediàtrica
Núm. col·legiat: 23607
Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb especialització en Radiodiagnòstic i Medicina Familiar i Comunitària. Ha estat resident de Radiodiagnòstic a l'Hospital Clínic de Barcelona i forma part de l'equip de Cribratge de Càncer de Mama. És tutora de residents, docent en la Universitat de Barcelona i ha col·laborat en diversos centres privats. També ha estat professora en múltiples màsters, cursos i congressos.
Dr. Querol Borras, Vicente
Especialista en Radiodiagnòstic
Núm. col·legiat: 14639
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València (1979) i especialista en Radiodiagnòstic (1983) i Medicina del Treball (1984). Actualment, radiòleg a l'Hospital Universitari Sagrat Cor i exprofesor associat de la Universitat de Barcelona. Ha realitzat múltiples publicacions en revistes i congressos, i és membre de diverses societats mèdiques, com SERAM i SEDIA.
Què és la radiologia?
La radiologia consisteix en la presa d’imatges que faciliten l’observació de les estructures internes del cos per estudiar-ne possibles lesions.
Aquestes imatges ajuden al metge a complementar l’estudi del pacient.
La radiologia convencional és útil per diagnosticar fractures d’ossos, infeccions, artritis o càncer, entre d’altres malalties i afeccions.
Com es fa un examen radiològic?
El primer pas en la realització d’un examen radiològic és la col·locació del pacient. El tècnic li indicarà si s’ha d’estirar a la llitera, asseure’s o estar-se dret i li demanarà que es quedi quiet mentre es prenen les imatges.
Un cop estigui col·locat i quiet, el tècnic enfocarà l’equip de raigs X cap a l’àrea del cos que s’hagi d’examinar i en farà l’estudi.
Tots els exàmens de radiologia convencional són llegits i interpretats per metges. Un cop realitzat l’estudi, es podrà disposar, si cal, dels resultats informats.
Què és l’ecografia?
Un equip d’ecografia mèdica emet aquests ultrasons, els recull i els interpreta mitjançant un ordinador. L’ecografia s’utilitza per veure òrgans vitals, flux sanguini, embaràs…
Els equips d’ecografia mèdica emeten aquests ultrasons, els recullen i els interpreten mitjançant un ordinador.
Els tipus d’ecografies que hi fem són:
Abdominal |
Ginecològica |
Hepatobiliar |
Mamària |
Muscular |
Prostàstica |
Renal |
Testicular |
Tiroidal |
Urològica |
Preparacions de les ecografies
Segons la zona que calgui explorar:
• Abdominal, Hepatobiliar i Pancreàtica: dejunidurant 8h. Es pot beure una mica d’aigua.
• Ginecològica Transvaginal, Mamària, Muscular, Testicular, Tiroïdal: no requereix preparació prèvia.
• Ginecològica Abdominal, Prostàtica, Renal i Urològica : 1h abans sense orinar i beure 1 litre d’aigua 1h abans de la prova.
Què oferim?
Al nostre centre comptem amb aparells de radiologia convencional i ecògrafs utilitzats per radiòlegs i tècnics experimentats per realitzar tot tipus d’exàmens de radiodiagnòstic.
Informe immediat
Imatge digital
Radiòlegs experimentats
Preguntes freqüents
Com m’he de preparar per a un examen radiogràfic?
La preparació varia segons la zona que s’ha d’examinar. En qualsevol cas, però, haurà de descobrir l’àrea del cos que cal radiografiar. Si és necessari, se li proporcionarà una bata.
També se li demanarà que es tregui qualsevol element metàl·lic, com ara joies, ulleres i roba amb tancament o fermalls de metall, ja que aquests elements poden interferir en la radiografia enfosquint la imatge.
És segura una radiografia?
Les radiografies convencionals es realitzen a través de baixes radiacions ionitzants. El feix de raigs X s’apunta i es limita curosament a la part del cos que cal examinar. No queda cap residu de radiació al cos després de l’examen.
Com m’he de preparar per a un examen ecogràfic?
No cal gairebé cap preparació especial. Segons la zona que calgui explorar:
• Hepatobiliar, abdominal i pancreàtica: dejunidurant 6 h. Es pot beure aigua.
• Tiroïdal, mamària i testicular: no requereixpreparació prèvia.
• Ginecològica, urològica i prostàtica: 2 h abanssense orinar i beure mig litre d’aigua 30 minutsabans de la prova.
• Renal: 30 minuts abans de la prova, beure miglitre d’aigua sense gas i menjar lleugerament.